След първото ми ревю, на  Активен крем 9 на Арвена Козметикс , е време да тествам нов продукт. Спрях се отново на български продукт, този път на марката Фитокод.

Phytocode е българска марка  натурална козметика, която има стабилно присъствие на българския пазар. Личното ми мнение за цялостната им работа е, че формулите им са „като пистолет“, тоест сравнително семпли, но много изчистени, добре толерирани от кожата и най-важното – работещи право в целта, с вложена наука от началото до края. Като ценови клас са позиционирани така, че всяка българска жена и мъж (и не само български), предвид, че се продават успешно в чужбина) да може да си ги позволи. 

И така, нека започна.
Непретенциозна малка кутийка, скромна цена от 2,90 лв, магическите букви LB и думата „пробиотик“. Признавам, че комбинацията ме мотивира не само да я изпробвам, но и да напиша ревю за нея.
При отваряне първото нещо, което се вижда в малката кутийка, е жълтеникава, прахообразна и нелетлива смес. Има характерен , умерено рязък и зрял кисело-млечен аромат, който ме заинтригува. На несвикнали на естествени аромати носове може да се стори малко груб, при всички положения е далеч от парфюмираните със синтетични ароматични вещества продукти, но аз наистина много оцених това естествено начало на срещата ми с този продукт.

Какво казват  Фитокод за нея:
„100% натурални скраб и маска за лице в едно. Нежно ексфолира кожата на лицето и отстранява мъртвите клетки. Почиства порите. Защитава кожата от свободните радикали. Намалява появата на фини бръчки. Хидратира, тонизира и подхранва кожата в дълбочина, придава на лицето матовост. Кожата е чиста, гладка и еластична. Особено подходяща за суха кожа, зряла кожа, кожа с изразени фини бръчици, кожа с неравномерен тен.
Не съдържа синтетични химически вещества, консерванти, оцветители или генномодифицирани микроорганизми.
Съдържа:
Lactobacillus Bulgaricus, изолиран от българско кисело мляко. Подсилва естествената защитна система на кожата. Така кожата сама се грижи за изграждането на щит срещу вредните въздействия на околната среда, увеличава производството на колаген и намалява възможността за появата на фини бръчки.
Ябълкови фибри с богатото си съдържание на витамини, антиоксиданти, захари и плодови киселини спомагат за борбата със свободните радикали, намаляват фините бръчки и поддържат кожата хидратирана и мека.

Начин на употреба:
Рабъркайте сместта с вода до желаната консистенция*. Нанесете върху кожата и леко масажирайте с кръгови движения. Оставете сместа да подейства за 5 -10 минути. Отново масажирайте леко, след което я отмийте с топла вода. При желание нанесете подходящ крем.
*Веднъж добавена вода към сухата смес, маската да не се оставя за следващо ползване.“

Съставки (INCI): Zea mays seed flour, Polylactid acid, Pyris malus fruit powder, Lactobacillus / Streptococcus thermophilus milk ferment
100 % натурален състав

Аз отделих около 1/5 от количеството в бурканчето и добавих на око розова вода, а не от чешмата. Въпреки, че добавих много малко течност, маската се получи  малко рядка, за следващия път ще знам да я смеся с още по-малко течност. Но пък количеството сухо вещество беше точно, по моя преценка съдържанието на бурканчето наистина може да бъде достатъчно поне за 5 маски.
При нанасяне маската изглежда почти прозрачна, като на десетата минута е почти засъхнала върху кожата.

На около 5-тата минута след нанасянето започнах да усещам леко пощипване, за което с удоволствие заключих, че маската работи. Това ми усещане не ме предаде в крайния резултат. С изсъхването върху лицето маската започва да стяга кожата, усещането е подобно на маска с хума. С премахването на маската ведно с изплакването съвсем механично царевичното брашно играе ролята на лек ексфолиант. Това не е основният ефект на маската, според мен той се дължи на комбинацията от млечнокисели ферменти и полимлечната киселина. Ябълковите фибри според мен са вложени на първо място с ролята на влагозадържащ агент, и разбира се, не на последно място, заради полезното им за кожата съдържание на микроелементи.
Твърдя, че резултатът след изплакване е „уау“! 44-годишната ми кожа (без филтър на снимката) просто светна, прекрасно и деликатно ексфолирана, еластична и свежа! Не мога да й се нарадвам! Това усещане се запази в продължение на няколко дни.

Моята оценка за продукта: Повече от отличен!
Предимствата на тази маска са безброй, като изброявам само първите, за които се сещам на прима виста:
– изключително изгодна цена, дори за еднократна употреба, а опаковката е напълно достатъчна за около 5 пъти.
– без съдържание на вода и съответно без вложени козметични консерванти.
– предлага много варианти за приготовление, например с флорални води, дори с някоя капка базово масло за по-сухите кожи, безброй комбинации с други маски или готови козметични продукти, подръчни средства от кухнята.

Благодаря ви, Фитокод, за прекрасния продукт!

До нови срещи!

Подобни публикации