Ето моята трета и съвсем не последна част от цикъла, посветен на правенето на козметика вкъщи, или т.нар. ръчна козметика.
Тенденцията да се прави козметика вкъщи, имитирайки професионалистите, без да са налице необходимите познания по химия и козметология е във възход, както в Европа, така и по целия свят. Бих казала, че в България това креативно хоби навлезе дори доста късно.
Като начало ви съветвам да прочетете първо статията ми за Домашната, ръчната и купешката козметика, където се опитвам да определя точните термини и граници между видовете козметика според приготовлението й, за да тръгнем с яснота от самото начало.
Не пропускайте и втората ми статия, продължението на първата –Да правиш козметика или … главоблъсканиците на един козметолог. В тази част, като провеждаща различни курсове по натурална козметика съм се опитала да изброя и категоризирам причините за правенето на козметика вкъщи, излагайки отговорите, получени директно от моите курсисти.

Да се прави козметика вкъщи за лично ползване не е забранено и няма как да бъде, както много други дейности от нашия личен живот. Но има конкретни моменти в това хоби, които искам да разгледам подробно.

информацияИзточниците на информация
Има блогове, канали в ютюб и уебсайтове, които описват стъпка по стъпка правенето на “истинска козметика”. Същото е валидно за това, което ви е казала съседката от петия етаж или колежката в офиса.
Не приемайте всичко за чиста монета. Всеки може да пише и публикува каквото си пожелае в интернет. Това не трябва да бъде вашата гаранция за достоверност на информацията. Има къде да се намери достоверна информация за дадена съставка, натурално масло, етерично масло, завършен продукт, конкретна козметична форма т.н., но това обикновено не са местата, които споменах. Търсенето и намирането на достоверна информация в козметиката (и не само) е много широка тема, на която ще посветя конкретен уебинар, който в момента подготвям.

cleanse-face2-300x300Правила при приготвянето на “професионални” козметични продукти у дома

Ако идеята е да възпроизведем това, което професионалистите в сектора правят, се считам за длъжна да ви предупредя, че резултатът няма да е същия, или поне не съвсем същия. Голямата разлика между козметиката, приготвена професионално ниво и тези, приготвени вкъщи е преди всичко в квалификацията на приготвящите тази козметика. Тук нещата не свършват, трябва да се вземе предвид изборът, синергията, съхранението на суровините, постоянното консултиране на техническите листове и листовете за безопасност на всяка съставка.
Аз, разбира се, съм свидетел и на обратния феномен – виждала съм завършени козметични продукти, създадени от непрофесионалисти, които по външен вид и задълбочена сетивна оценка могат да засрамят много професионалисти, работещи в лаборатории.
Считам, че в този смисъл Курсът ми по задълбочено познаване на козметичните съставки според международната номенклатура INCI би бил полезен както на начинаещите, така и напредналите.
Другата разлика между правенето на козметика вкъщи и на професионално ниво в лаборатория е, че добрите практики и процедури в производството на козметика не са достъпни за всички. Някои процеси, като например емулгирането под вакуум по понятни причини не е възможно да извършим вкъщи. Както и микробиологичен анализ и проби за стабилност на определени козметични форми.

illegal-legalПроизводството с цел продажба

Доста хм … актуална тема, нали? Вече казах, че да правиш козметика вкъщи не е забранено. Но важно е да подчертая, че ръчно създаденият козметичен продукт е предназначен за лично ползване, тоест не може да бъде продаван. По нито един канал за продажба, нито директна, нито по интернет, нито в търговската мрежа.
Защо? Защото на първо място за да се занимаваме с продажба на каквото и да било е необходимо да сме регистрирани по Търговския закон. Правило не само в Република България, а и в целия свят, свързано с отделно счетоводство, данъци, осигуровки и всичко друго, което съпътства упражняването на търговска дейност.
Що се отнася конкретно до производството и разпространяването в търговската мрежа на козметични продукти са необходими ред процедури, които за създадени основно с цел безопасността на крайния потребител и идентифициране на отговорностите и кой ги поема в случаи на неприятни последствия от употребата на козметични продукти.
В този смисъл обратната страна на медала гласи, че козметични продукти, произведени вкъщи или другаде, без наличието на по-горните законови предпоставки е незаконно, тоест забранено.

При козметиката, произведена вкъщи за лични цели трябва да сме наясно, че ако ние си причиним нещо, отговорността е изцяло наша, както и в случаите на подарени на приятели и познати наши произведения, там навлизаме в законовите аспекти на съдебната отговорност за причинения проблем.

безопасностБезопасност

Един от основните проблеми в правенето на козметика вкъщи е свързан с нашата сигурност, както и на хората и животните, които се намират в близост до нас, когато се занимаваме с правене на козметика.
В предната си статия дадох примери за приликите между случващите се процеси в кухнята и в козметиката. Но трябвя да наблегна и на разликите. Те са най-вече в пропорциите и количествата. В кухнята всичко се измерва практически с лъжици и грамове. Това не е начин да се работи с козметичните съставки. Първо, защото в козметиката всичко се измерва с 2 единици след десетичната запетая, и второ, защото има съставки, чиято граница за употреба от закона предвид сигурността ни и здравето ни не би могла да се спази с използването на лъжица или кухненска везна. Отделно искам да наблегна на факта, че има съставки, за които трябва да знаем границите, при които можем да влезем в контакт с тях и необходимите предпазни мерки, които трябва да вземем, предвид, че има такива, които са в пъти по-опасни от захарта, млякото или брашното.
Необходимо е да подходим с внимание и задължително с предпазни мерки, като например маска, очила, ръкавици, приток насвеж въздух при класическо осапунване на мазнини вкъщи и т.н. Не трябва да пипаме и вдишваме съставките на която и да било козметична форма.

Това беше всичко от мен засега, до скоро!
Бъдете внимателни с подбора на информация в интернет и спазвайте правилата на безопасност, правейки козметика вкъщи.

Валентина

Подобни публикации