Обещах продължение на статията ми за “Домашната, ръчната и купешката козметика”. Ако не сте я чели, преди да продължите по-надолу, ви съветвам да я прочетете, би могла да е полезна както за вас самите, така и за разбирането на написаното по-долу.
Това продължение идва доста късно, имах идея какво да напиша, но трябва да призная, че събирах информация от хора.
От моите курсисти, от любителските курсове по Забавна козметична химия. Ще оставим настрана както като понятия, така и като теми за разсъждения т.нар. “домашна козметика” и т.нар. “купешка” или масова козметика, считам, че тези понятия ги изясних достатъчно добре от собствената ми гледна точка без претенции за изчерпателност. Считам, обаче, че заслужава внимание и последващи разсъждения и изследване терминът “ръчна козметика”, отново определен от мен и без претенции за национална или едва ли не европейска еднозначност, а с цел да го разгранича от “домашната козметика” или буквално казано, от маската за коса с жълтък и зехтин.Работилница по грим
Почти в самото начало на курсовете задавах въпроси на жените и мъжете, дошли при мен с цел да научат технологията на създаването на професионални кремове и други козметични форми, но в домашни условия. Въпроси, релевантни с тази статия, изслушвах ги и систематизирах техните отговори. Без да правя истинска анкета и без проценти от всички запитани, интересуваха ме причините, поради които те желаят да се занимават с козметика у дома. Считам, че резултатът е налице, събрах ценна за мен, а надявам се и за вас информация.  Нямам за цел да убеждавам и отсъждам.
Козметиката и по-специално формулирането на козметика е едно от образованията ми, нормално е да имам мнение и аргументация по въпроса. А тенденцията да се прави козметика вкъщи, имитирайки професионалистите, в този момент е нещо модерно и във възход.
И ето какво ми разказаха запитаните от мен хора на въпроса “Защо да правим сами козметика, при положение, че магазините и аптеките са пълни с огромен асортимент от козметични продукти?”
Отговорите са изброени в произволен ред и нямат за цел да представляват какъвто и да било вид градация.
Ето отговорите, които си позволих да систематизирам в две основни насоки:
Масова козметикаПричина 1: Проблеми с конвенционалната (масовата, купешката) козметика
– Масовата козметика може да съдържа съставки, за които съм чувал и/или чел, че са вредни за нашата кожа.
– Масовата козметика съдържа петролни производни и продукти от синтез, а аз желая да използвам “натурална козметика” (б.а. каквото и да означава в субективен план това, предвид, че няма законова рамка нито на национално, нито на европейско ниво, определяща това понятие).
– Желая да използвам козметика “без химии” (б.а. каквото и да означава това, предвид, че всичко в нашия живот е химия, атоми и молекули, вкл. ние самите и всичко, което ни заобикаля)
– Желая да използвам козметика, която можеш “да си я хапнеш” (б.а. хм …)
– Масовата козметика може да е изпитвана върху животни и по етични причини аз не желая да я използвам.
– Масовата козметика може да съдържа животински продукти, а аз съм веган (вегетарианец).
– Козметиката, която съдържа приемливи за мен етични и зелени съставки и е натурална (б.а. каквото и да означава това) или биосертифицирана е с доста висока цена.
– Масовата козметика е предназначена за мнозинството (масата) и не е казано, че ще отговаря на нуждите за моята кожа
– Масовата козметика не ми понася изобщо
– Съпругът ми/детето ми и т.н. имат проблеми с козметиката
– Масовата козметика е само пълнеж с най-евтините съставки, а е натоварена максимално като цена
– Има козметика, която не би могла да се нарече масова нито като тираж, нито като цена и съдържа ценните съставки, които желая, но производителят ги е сложил в изключително минимално количество, колкото да декларира на етикета, че ги има и нашата кожа няма да усети нищо от тях.

Домашен кремПричина 2: Самото занимание като хоби
– Защото винаги съм искал/а да видя как се случват нещата “зад завесата” и се получават тези красиви кремове, шампоани и т.н.
– Защото ми харесва самото занимание и си прекарвам чудесно с приятелките си
– Защото ме кара да използвам фантазията си и да творя красота
– Защото съм в много труден период, тъжен и в безизходица и дъщеря ми настоя да дойда видя и чуя нещо ново и приятно
– Защото така се чувствам като професионалист с бяла престилка в лаборатория
– Защото желая да уча козметология и да завърша тази специалност и това за мен е началото на моя научен път
– Защото добивам нови и нови знания за кожата си и как да я поддържам здрава и красива
– Защото това е моят начин да се разтоваря от натрупания стрес и да се откъсна от ежедневните си проблеми
– Защото това за мен е вдъхновение и страст
– Защото винаги съм искал/а точно това да правя, но нямах възможност и време
– Защото винаги съм искал/а точно това да правя но не намирах къде да уча
– Защото това е начин да правя нещо точно по мярка за себе си и близките си
– Защото мога да сложа точно каквото желая и колкото желая
– Защото мога да пипна с ръка и да видя с очите си какво слагам в продукта, който правя
– Защото съм убеден/а че ще създам нещо по-ефикасно от масовата козметика

cosmetic-ingredients-3Благодаря ви, хубави хора, че отговорихте на този мой въпрос.
А сега нека да кажа няколко думи и аз.
Да, светът на козметичните рецептури и формулирането им е много привлекателен, и още по-привлекателна е идеята поне за момент да се почувстваме експерти по красота. Проблемът е, че някои се самозабравят в този смисъл и морето може много бързо да се окаже до коленете. А в морето има опасни течения. Що се отнася до козметичните продукти, от доста време се е разпространила тенденцията за правене на козметика вкъщи без да са налице необходимите познания по химия и козметология. Има блогове и уебсайтове, които описват стъпка по стъпка правенето на “истинска козметика”. По този въпрос ще осветя отделна и обширна статия, защото има много важни моменти за разглеждане и обещавам тя да не закъснее.

А сега да поговоря за нещо друго, което за много от вас също е източник на вдъхновение и има пряка връзка с козметиката, нали, Вера Богоева? ?

Kids-in-the-kitchen-007Кухнята
Между правенето на козметика и приготвянето на храна има много общи моменти. Надали всички, които си правят майонеза вкъщи, или пък си я купуват готова, както и прясното мляко, сметаната, маслото и други храни, знаят, че тези смеси от козметична гледна точка са класически емулсии и са аналогични по структура на козметичните кремове и млека.
За самата дума “крем”, ще ми е забавно да попитам 100 случайни минувача какво означава това за тях, колко ще го свържат с храна и колко – с козметика ?
И други кухненски процеси са доста подобни на производството на козметика.
Едно е ясно – с необходимите знания всеки може да си приготви както храна, така и козметика и за да бъдем професионалисти в кухнята, в козметиката, в построяването на една сграда, проектирането на електрическа инсталация и т.н. са необходими знания.
Нека се върнем към козметиката и храната. Една храна може да е приготвена както прекрасно, така и по посредствен начин, което в пълна сила важи и за козметичните продукти. Дали е съвпадение или друго не зная, а вероятно и нямаше да ви кажа, ако знаех, но добрите в кухнята обикновено са по-склонни да правят козметика вкъщи. Не виждам всъщност нищо чудно – познаване на принципите на смесване на хранителни ингредиенти дава предимство в работата с козметични ингредиенти. А не е тайна за никого, че доста от хранителните съставки могат да се използват в професионалната козметика – например зехтинът, слънчогледовото масло, други масла, ксантановата гума, нишестето, калиевият сорбат и натриевият бензоат (за киселото зеленце), гума арабика, спирулината и много много други.
Неслучайно много козметични продукти се свързват с храна с цел маркетинг и реклама, сещате се за фрази от сорта “шоколадов мус за тяло”, “ванилово изкушение за коса”.
В лабораториятаВ заключение ще кажа, че страстта да създаваш козметика вкъщи може да роди сериозен интерес в изучаването на тази материя на професионално ниво и не е невъзможно от кремовар в собствената кухня да се превърнем във виртуози, сравними буквално с професионалистите в лабораториите на козметичните предприятия. А защо не и да се върнем на университетската скамейка и да влезем като професионалисти в същите тези лаборатории.
И тъй като мечтите никога не трябва да имат край, защо пък не в собствената лаборатория?

Бъдете щастливи, работете, създавайте, мечтайте.
Прегръщам ви.
Валентина

Подобни публикации