Защо ни е да знаем повече за рН, след като не сме химици и с това не се занимаваме всеки ден? По простата причина, че рН представлява неделима част от козметиката. Не казвам, че трябва да топим рН-индикаторна хартия де що сварим, но рН в контекста козметика е по-важно, отколкото си мислим.


А има ли дами, които не се интересуват от козметика? Аз поне не познавам такива, това логично ме кара да мисля, че тази статия ще ви бъде много интересна.

Та какво всъщност е  pH?

рН

pH  е стойност, която отразява киселинността или алкалността на водата. Скалата варира между 0 и 14. Водни разтвори с pH по-малко от 7 се считат за киселинни, а разтвори с pH по-голямо от 7 са алкални (основни). Ако разтворът има pH = 7, той е неутрален.

Можем да измерим рН на водата и всичко, което е водноразтворимо. Не може да се измери рН на олио, защото не е разтворимо във вода. Най-общо казано рН може да варира в 14 стойности. рН на козметичните продукти ни интересува, защото те влизат в пряк допир с нашата кожа и трябва тяхното рН да е максимално близо до рН на кожата.

Нашата кожа е леко кисела, нейното рН е от 4,5 в интимната област до 6,5 на останалите части на тялото. При новородените, до третия ден от живота е около 7 (неутрално), след това стойностите се понижават към малко по-кисело, като това позволява по-добра защита. Алкалната среда е по-подходяща за развитието на бактериални и гъбични инфекции, а киселата среда убива бактериите.
По време на пубертета, както знаем, се получава истинска буря в развитието на тялото и повишаването на нивото на половите хормони увеличава секрецията на себум от мастните жлези, количеството пот, отделяно от потните жлези също се увеличава и така се получава ниво на рН на порите в порядъка на 5,5 и по-високо. Акнето е пряко свързано с нивото на рН и бактерията, която го причинява, се развива в среда на рН по-висока от 5,5. Затова козметичните продукти против акне имат за цел да нормализират рН на кожата, за да може тази бактерия да не се развива на воля.
На възраст около 20 години, когато хормоналната буря отшумява, нашата кожа определено добива много здрав вид, заздравява веднага и общо взето е “независима”, като няма нужда от почти нищо, за да се поддържа в добро здраве.  С напредването на възрастта рН се доближава все повече към неутралната стойност, тоест към тази на новородено и логично става все по-уязвима към евентуален бактериален растеж. рН на човек, който страда от екзема, контактен дерматит, атопичен дерматит, много суха кожа, но също и системни заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, е по-високо от 6, тоест и то се приближава към тази на новороденото и младежите в пубертета. Разбрахте ли сега за кого могат да са подходящи продуктите за бебета освен за самите бебета и защо за млади до хора на средна възраст в добро здраве не е особено подходящо да използват продукти за бебета? И че бебетата, както и младежите в пубертета и много възрастните хора имат нужда от специална грижа и много внимателно подбрани продукти?
При положение, че има налични на пазара точни продукти за точната възраст, защо да не се възползваме?

Интервалът 4,5 – 6,5 се нарича изоепидермален. Изоепидермалното рН е по-подходящо за специалната козметика, тоест продукти с хидратиращо действие, против бръчки и т.н.

КремИзмерването на pH е важно, за да се определи качеството и съвместимостта на козметичния продукт с кожата, но не е единствения критерий. Съвсем не искам да кажа, че трябва да си носите рН лентички в дамската чанта и да ги топите във всеки тестер по магазините, не ме разбирайте погрешно. Просто един крем с pH 7, тоест да, със сигурност неутрално, но алкално в сравнение с кожата, съдържащ ортодермални липиди (зехтин, масло от карите, олио от авокадо) е по-добър от крем с рН 5,5, но съдържащ течен парафин.

Кожата е в състояние да понесе вариации между рН 3 и 9 и да възстановява сравнително бързо нормалната рН стойност.
Най-голямо пряко въздействие върху нивото на рН на кожата ни има сапунът. Той е алкален и премахва, понякога по доста агресивен начин, “киселата” обвивка на нашата кожа като създава благоприятна среда за развитието на бактерии. Което обяснява до известна степен защо не е добре да се мием прекомерно често и с големи количества сапун. Всъщност всичко се свежда до умереността, както във всичко, което ни обкръжава. Надявам се, че тези от вас, които като мен си правят сапуни вкъщи, знаят, че е от особена важност правилното дозиране на натриевата основа и че трябва  да изчакаме търпеливо и възможно най-дълго сапунът да престои, за да падне рН-то му.

Конкретно за козметиката

Всички вероятно помним рекламата от телевизията за козметичните продукти на един голям козметичен концерт и голямото рН 5,5 на екрана. Целта беше да ни убеди, че трябва да избираме козметика с рН 5,5. Това не винаги е вярно. Ако козметичният продукт има рН под 4,5, да, то вероятно ще предизвика раздразнение у хората с тънка и чувствителна кожа. В този случай наистина трябва да се използват козметични средства с рН 5,5. Но това рН не е подходящо за хора с мазна кожа, при които, за да се балансира алкалното рН на кожата им трябва да се използват продукти с рН 4,0-4,5, тоест по-кисели. Продукт с рН 5,5 може дори да влоши положението на човек с акне и мазна кожа.
Що се отнася до продукти с надписа „рН- балансирано”, бих казала, че е по-скоро маркетингов трик. Един продукт, за да се пусне на пазара, той така или иначе трябва да е балансиран и да не нарушава киселинно-алкалния баланс на кожата.

Най-общо казано, рН на козметичните продукти е както следва:

– Кремове за лице: рH 5,5 – 6,0
– Почистващо мляко : рH 6-7
– Тоник: рH 4,5 – 5,5 –  забелязвате ли, че е кисел?
– Ексфолиант за лице: PH 3,5 (много силен); PH 4,0 (средно силен); PH 4,5 (за чувствителна кожа)
– Продукти за околоочния контур: рH 6,0
– Кремове, лосиони за тяло: рH 5,5
– Ексфолианти за тяло: рH 3,5 ca (много силен); рH 4,0 ca (средно силен); рH 4,5 (за чувствителна кожа)
Душ гелове: рН 5,5-6,5
– Интимни гелове: PH 4,0-4,5
– Шампоани: рH 4,5-5,0
– Балсами за коса: рH 4,5
– Продукти за подмишниците: рH 4,0-5,0
– Сапуни: рH 8,5-9,5.

Подобни публикации