С тази публикация официално приканвам Слънцето най-накрая да ни посети!

И сега се залавям с клавиатурата 🙂
Нека да започнем така … цветът на кожата и на косата се дължи на една и съща субстанция – меланинът.
Защо тогава на слънце ние правим тен, а докато го правим, много от косите изсветляват?

Какво се случва с кожата?
Ултравиолетовите лъчи, излъчвани от слънцето, притежават достатъчно енергия за да увредят ДНК на клетките, от които е изградена нашата кожа.
Без паника, моля 🙂
Меланинът е естествен наш пигмент, който предпазва това ДНК увреждане от страна слънчевите лъчи.
С прости думи когато се излагаме на слънце, кожата реагира, като потъмнява, произвеждайки повече меланин, който образува един вид естествен защитен слой.
А когато спрем да се излагаме директно на слънце, кожата ни постепенно изсветлява. Това означава, че меланинът, който се разгражда като непрекъснат процес от общия цикъл на обновяване на кожата не бива заместен от нов. И цветът на кожата ни избледнява. До следващата ваканция.

А какво се случва с косата, изложена на слънце?
Косата пък е вид мъртва структура. Косъмът израства от космения фоликул, той е нещо като „фабрика“ за клетки.  Когато клетката е мъртва, тя се освобождава от ядрото си и това, което остава в нея, е нещо като „скелет“, структура от кератин, с около 1% меланин. Скелет след скелет, и косъмът расте 🙂
Той, както знаем, расте вече „оцветен“ с нашия естествен цвят.  Отново меланинът е този, който определя естествения цвят на косата ни.
Но пък логично там природата не е предвидила необходимост от предпазване на косъма чрез увеличаване на нивото на меланина при излагане на слънце. И когато пигментът бива „атакуван“ от ултравиолетовите лъчи, естественият цвят избледнява.
Как се случва по-точно? Слънчевият лъч попада върху косъма, всъщност протича вид оксидиране, молекулата вече не е в състояние да отразява слънчевите лъчи и косъмът изглежда по-светъл.
Това е необратим процес и не следва логиката на кожата, според която косата би трябвало да потъмнее отново, както изсветлява кожата ни след ваканцията.  За да се сдобием с естествения цвят на косата си просто трябва да изчакаме растежа й.
Или да си помогнем с външни средства във фризьорския салон или у дома, разбира се 🙂

За слънцезащитата и всичко, което я засяга, ще посветя отделен цикъл от материали.

Подобни публикации