Често по време на моите обучителни курсове ми се задава въпросът кое растително масло е най-добро за кожата.
Въпросът „кое е най-доброто масло“ няма универсален отговор, защото това зависи от изключително много фактори – колко, как, къде, на кого се нанася и т.н.
Ако преформулирам въпроса като „кое растително масло е най-подходящо за нанасяне върху водно-липидния слой на човешката кожа“, то вече започвам да се приближавам към отговор.
Растителните масла са амброзия за човешката кожа, още повече, че по състава си много от тях наподобяват нашите собствени кожни липиди и когато ги нанасяме върху кожата си в чиста форма, маслена бленда, емулсионен крем и т.н., нашата кожа триумфира.
На въпроса пък кое масло е най-подобно на нашата собствена липидна мантия имам конкретен отговор.
Ще започна с това, че това масло не е задължително да попада под човешкия критерий „скъпо“, за да бъде най-подходящо и ефективно за нас самите.
Всички познаваме зехтина като прекрасно масло за хранителни цели, а също и за козметични цели. Но надали са много потребителите, които знаят основната причина, на която зехтинът дължи своите уникални качества. Преди да започна, нека поясня нещо важно, а именно, че говоря за зехтина екстравърджин.

Неосапуняемата фракция, която се съдържа в растителните масла, е определено непозната за потребителите. Вероятно за в бъдеще ще текат дори телевизионни реклами с нея, но за момента тя е това, което беше аргановото масло преди двайсетина години – тоест непозната за крайния потребител на козметични продукти. Това, което потребителите не подозират, е вълшебната й роля за човешката кожа.
Неосапуняема? Фракция? Какво е това? А какво общо има сапунът, когато говорим за зехтин и за кожата?
На пръв поглед нищо, но нека да обясня възможно най-просто с езика на науката.
Почти всички растителни масла могат да се осапуняват, тоест да се превръщат в сапун посредством реакция в алкална среда. В самото масло има една част, която се превръща в сапун, тоест престава да бъде сама по себе си мазнина, и една, която остава непроменена – точно тази част се казва неосапуняема фракция, тази която не може да се осапуни.
Неосапуняемите вещества, които съставят тази фракция са различни при различните масла, тяхното процентно съдържание не е високо – в зехтина екстравърджин те са около 1-2%.

Толкова шум за толкова малко, ще каже някой … Малко, но качествено, бих отговорила в този случай. Неосапуняемата фракция е най-ценната част на всяко масло. Най-богати на нея са зехтинът и авокадовото масло, но има и други. А нашата кожа обича маслата, повярвайте ми. При намазване с масла, богати на неосапуняема фракция, тя стимулира фибробластите  – клетките в дермата, които произвеждат колаген. Функцията на колагеновите влакна, еластиновата решетка, собствената ни хиалуроновата киселина и тяхната синергия  е засегната подробно в Курса по хиалуронова киселина в козметиката. Още по-уникален е фактът, че неосапуняемата фракция стимулира производството на разтворим колаген, който е типичен за младата кожа, за разлика от неразтворимия, който е типичен за зрелите кожи. Спокойно бихме могли да наречем фибробластите клетки на красотата.
Качествената козметика, създадена със сериозна научна обосновка, съдържа вложена неосапуняемата фракция извлечена в чистата й форма като самостоятелна активна съставка, за третиране на зряла кожа, суха кожа, чувствителна кожа, благодарение на своите антиейдж, ревитализиращи, биостимулиращи, антиоксидантни свойства.

В козметиката, освен в борбата с бръчките, сухата кожа, чувствителната кожа, неосапуняемата фракция се използва също и в слънцезащитните кремове, за да подпомагат работата им, както и в кремовете за след слънце, за да се борят срещу ефекта свободните радикали, усилен от UV лъчите. Освен това се използва и в кремовете и маслата против образуване на стрии, както и в продукти за повишаване на еластичността на кожата на тялото. Миналата година разработих първия от една цяла чудесна линия продукти, които са на българския пазар, само на маслена основа, (така пожела фирмата-клиент), и неслучайно главният герой в този продукт беше неосапуняемата фракция.

Ако искаме да сме сигурни, че нашият крем, лосион, маслена бленда и т.н. съдържа неосапуняема фракция на маслината, то в списъка на съставките трябва да присъства “Olea Europaea Oil Unsaponifiables”, и то най-добре по-напред в списъка, тоест в по-голямо количество, както знаем от Курса по козметични съставки.

Какво съдържа неосапуняемата фракция на маслата?
За който не е вещ в науката химия на растителните субстанции ще обясня, че става въпрос за един истински концентрат от витамини и антиоксиданти, които работят в синергия.

Как може да използва неосапуняемата фракция в чистата й форма като козметична съставка, без да сме козметици, технолози и т.н.?
Тя е една напълно безопасна съставка, която можете да използвате в продукти, които приготвяте у дома за лична употреба.
Варианти за употреба:
– Можете спокойно да добавите под формата на няколко капки към любимото си масло или бленда за лице и/или тяло. Така ще усилите неговото действие.
– Можете да добавите малко количество към готовата и оксидирала за нанасяне къна, като така ще се сдобиете с още по-еластична и лъскава коса.
– Можете, разбира се, и да я добавите към маска от касия или смес от билки за коса без оцветяващ ефект, работи прекрасно както при нетретирана, така и при третирана с бои коса.
– Можете да добавяте към маски за лице, които приготвяте у дома – с намачкано авокадо, с кисело мляко, с овесени ядки, с жълтък … както желаете вие и според случая.
– Можете да накапете няколко капки върху ръката си, да гребнете малко от любимия си крем и да размажете заедно върху кожата си, това усилва действието на крема.
Сигурна съм, че можете да проявите фантазия и да сътворите още варианти за употребата й.

До нови срещи!

Подобни публикации