Никога не е късно да изживеем едно щастливо детство, е казал някой. В този смисъл и никога не е късно да правиш това, което винаги си искал.
За да го докажа на себе си за пореден път, миналата седмица, гостувах на Италианската асоциация по естетична психология, за да се потопя в първия от цял цикъл обучителни курсове за професионалисти, желаещи да вникнат в принципите на човешките сетивни възприятия на козметиката и усещането за красота.
На фона на последните тенденции, хаотични потоци от всякаква информация, в които към един козметичен продукт се пристъпва плахо, със съмнения за неговия състав, произход, обещание за ползата му и т.н., сме забравили основната роля, която би трябвало да има козметиката – а именно да ни прави щастливи.

Искам да споделя накратко своите впечатления от уводния курс.

„Чувствам се добре в своята кожа“ …

Какво общо имат психологията и козметиката?
Бих казала всичко. Козметиката е психология за кожата, както и психологията на свой ред е козметика за душата. Козметиката е един реален и ефективен посредник между сетивата ни и заобикалящата ни физическа и социална среда.
Тялото и кожата ни не са само биологична тъкан, те са завършен културно-социален продукт. Грижейки се за кожата си, ние се грижим и за душата си, а козметиката е един красив инструмент за тази грижа. Вниманието към кожата отвън представлява задоволяването на нуждата от любов, сигурност и комфорт отвътре.

Нашата кожа е нашата „опаковка“, тя не е само една физическа обвивка, тя е границата между два свята, две вселени – ние и заобикалящия ни свят. Върху тази обвивка ние полагаме козметика, парфюми, дрехи, бижута и т.н., и ги използваме като инструменти, за да се представим и комуникираме по определен начин в обществото и да задържим възможно най-много положителни усещания.
Винаги повтарям по време на моите любителски курсове, че козметиката не е само физически обект със съответната му течна, твърда, прахообразна и т.н. форма. Козметиката въздейства върху всичките ни сетива. Не на последно място, козметиката трябва да ни доставя удоволствие. За всичко останало има лекарства.
По различен начин, с различна тежест и в различни области на мозъка ни бива обработван стимулът, идващ от аромата, или от цвета, от намазването, или от шума на впръскването на един спрей например.  А цялата съвкупност, която представлява един козметичен продукт, особено ако е съобразен с тези фактори, може да се превърне в истинска симфония от удоволствие за сетивата.
Точно тук се крие ключът, в диалога между кожа, душевност и козметичен продукт, който прави света на козметиката толкова прекрасен, мистериозен и обещаваш.

Ние обичаме красотата, нали? До нови срещи!

Подобни публикации