В тази публикация продължавам с излагането на мои записки, които водих навремето, и които съм превеждала според възможностите си от староиталиански на любимата ми тема козметичната химия.
Благодаря ви за усмивките, които предизвика у вас първата част на „средновековната алхимия“, тази за Тротула де Руджеро. В сегашната публикация ще споделя не по-малко интересните средновековни експерименти за красота на една изключителна личност, всъщност известна повече с политическата си роля в Средновековна Италия.

Коя е тази мистериозна дама? Това е Катерина Риарио Сфорца, управник на Имола и графиня на Форли.

Освен с висок придворен ранг и влиятелна политическа личност, графиня Катерина била и изявен алхимик, като е приготвяла в своята алхимична лаборатория, подпомагана от един придворен фармацевт, всякакви помади.

Графиня Катерина Риарио Сфорца, в края на 15 век написва своята “Liber de experimentis” – книга на експериментите. Книгата включва не само рецепти за красота, а също и за отрови, симпатично мастило, трансформиране на метали в търсене на философския камък, лекарства против „меланхолия“, дори за предизвикване на аборт, афродизиаци и други аспекти, но аз ще се съсредоточа върху рецептите за красота. Препоръчваните средства са били около 500, като 66 от тях са насочени конкретно към поддържане на красотата. Върху много от рецептите в ръкописа има отбелязано „Изпробвано“.

Историческите данни описват графинята като изключително красива. Вероятно поради тази причина книгата й изобилства от рецепти за съхранение на красотата – „за ръце бели като слонова кост“, „за коси като злато“ и т.н. Описвана е с красива бяла кожа, нежна розова руменина по бузите, грациозна фигура въпреки десет бременности, както и красиви бели зъби. Специално за зъбите, Катерина съветва да се използва паста от върбинка, лечебен ранилист, ябълка и екстракт от живи жаби. Отново жаби и гущери, както и пчели, този път печени на фурна, присъстват в рецептите й за заздравяване и обем на косата. В една рецепта за депилация пък присъстват дестилирани лястовици. В съветите за подхранване на кожата се срещат яйчен белтък, агнешка, телешка и свинска лой, бадемово масло, растителни брашна и т.н.

Катерина остава вярна и последователна в своите „експерименти“ за цял живот. Тя е оставила огромен обем кореспонденция с лекари, учени, влиятелни благороднички, с които е разменяла „тайни“ за приготовлението на всякакви видове еликсири.

Лицето, шията, гърдите и ръцете трябвало да бъдат бели, цвят, който се е свързвал с чистотата, тоест благородството, в сравнение със селските жени, загоряли от слънцето, работейки на полето. Друго, с което графиня Катерина е забележителна, що се отнася до средновековната козметика, е че е съставяла рецепти за слънцезащита, (не са стигнали конкретни такива до нас), за да не може дори следа от тен да премине върху белите като мляко кожи, тогава на мода. Графинята също така е свързвала и появата на бръчки от преждевременно остаряване и други кожни проблеми с прекомерното излагане на слънце.

Ето някои от нейните рецепти с опит за моя интерпретация от староиталиански език:

Против зачервявания от слънчево изгаряне: Вземете оловно белило (смесена с безир оловна сол) и розова вода, масло от теменужка, смесете добре и намажете лицето, и ще бъде перфектно.

За премахване на лунички:  Вземете ароматен галван (вероятно става въпрос за сок от стъблата или корените на ферула, (б.а. Ferula gummosa), намачкайте я и я направете на мехлем, преди сън намажете лицето, на сутринта измийте с чиста вода.


Вода за премахване на петна от челото:
  Вземете корени от вълча ябълка, варете я във вино, след това прецедете и мийте лицето, докато петната изчезнат.

За изсветляване на кожата на ръцете:  Вземете листа и корени от коприва и сварете. С тази вода мийте ръцете, ще станат бели и меки.

При мазоли: Вземете луга, половин чаша, в нея накиснете в нея зърна от пшеница, оставете ги да престоят един ден. След това намачкайте зърната, добавете гущер на прах и бъркайте, докато се получи мехлем. С това мажете мазолите и ще оздравеете без болки.

За подмладяване (това е една от най-известните рецепти на графиня Катерина): Вода, която подмладява човека, “от мъртвия прави жив”. Вземете карамфил, индийско орехче, джинджифил, плод хвойна, кора от краставица, листа от салвия, босилек, розмарин, майоран, мента, цветове от бъз, бели и червени рози (и още 20 съставки, между които стафиди и мед). Всичко трябва да бъде намачкано на малки парченца или на прах. Сложете във винен дестилат, изсипете в бутилка, затворете, оставете да престои два дни, след това я дестилирайте пет пъти, на бавен огън, ще се получи ценна вода.

Ето една рецепта, която ще ужаси всеки съвременен зъболекар: „За да станат зъбите бели и красиви, а венците здрави, вземете 3 части кост от сепия, бял мрамор, прах от корал, 1 част стипца, мастикс и канела, смесете тази прах с мед колкото поеме. Търкайтте зъбите, докато станат красиви и отлични“.

Рецепта за стягане на бюста: За да станат гърдите на жената малки и твърди, вземете сок от молиния (вероятно става въпрос за молиния, но не съм 100% сигурна в идентифицирането на растението) и смеси този сок с бял оцет. Напоете парчета плат със сместа и наложете върху гърдите, увийте с дълъг шал и стегнете силно до болка. Така гърдите ще станат малки и стегнати, а деколтето красиво.

Отново си давам сметка, че не е било никак лесно да си красив/красива през Средновековието.

До нови срещи!

 

Подобни публикации