Не зная дали сте се замисляли, но ние, българите определено сме слънцелюбив народ. Що се отнася до слънцето, то е като всичко останало, което ни заобикаля, тоест истината е в дозата. В разумни дози то влияе прекрасно на настроението, на имунната система, на либидото. Но, както знаем, „в дозата е отровата“, дозата слънце също е важна.

Слънцето достига до нас навсякъде, не само когато играем плажен волейбол в 12 на обяд, когато мислим, че сме се „скрили“ под чадъра на плажа, или просто вървим по тротоара в града.

Интернет е пълен със съвети, някои компетентни, някои не толкова, за поведение и предпазване от слънцето. Но това обаче, което забелязах е, че те засягат периода, когато сме вече изложени на слънце, все едно разделяме живота си на две части – преди и след събличането по бански, нещо като ключ за осветление – тъмно/светло. За мен лично това не е правилен подход и считам, че подготовката на кожата  трябва да започне успоредно с организацията за една успешна ваканция, тоест дори месеци предварително, както когато се закупува самолетен билет.

Ще ви изброя някои моменти, които се надявам да ви бъдат полезни за перфектната и разумна ваканция и флирт със слънцето.

Лекарства
На всички ни се налага да прибегнем малко или много до различни медикаменти.
Някои от тях обаче, в комбинацията със слънчевите лъчи, като например ред антибиотици, могат да доведат до фотоалергии или до фоточувствителност. В миналото аз имах конкретни проблеми и неприятности от комбинацията противозачатъчни таблетки и слънчеви бани. Уверете се, че терапията, която приемате, не е в разрез с излагането на слънце.

Солариум
имаше една мода, надявам се тя да е отминала вече, чрез която се „подготвяше“ кожата за плаж с посещаване на солариум. Това няма никаква научна обосновка, а единствено естетична, тоест да се появим с готов тен на плажа и да избегнем изгледа „гол охлюв“ или „плажен новобранец“.
Ако го правите с цел „подготовка“, само защото така сте чели, и проблемът ви не е в суетата как ще се появите на плажа „бели като сирене“, просто инвестирайте средствата си в нещо по-полезно, като например пиене на бира с приятел/ки, поне ще се отрази добре на нивото на ендорфините ви 🙂

Скраб, гомаж
Те са напълно желателен елемент за подготовката на кожата за слънчеви бани, но приложени минимум няколко дни преди да стегнете куфарите и никога непосредствено преди плаж. Един приятен скраб на лицето или цялото тяло предизвиква регенерация още на ниво базален слой, където се ускорява „раждането“ на нови клетки, които поемат своя път към роговия слой по-бързо. Много добре се отразява домашен скраб с подръчни средства, или с марокански или друг черен сапун, в компанията на ръкавичка за хамам или каквато имате подръка.

Кола маска, фотоепилация, електроепилация
Естетиката, социалният облик, липсата на окосмяване и банският костюм вървят ръка за ръка. Ако имате нужда от такива процедури, направете ги поне седмица, преди да се изложите на слънце. В противен случай рискувате не само болки и зачервяване, но и последващи пигментации точно върху епилираните зони.

Парфюм, есенции, крем парфюми
Няма реални причини за да не се лишите от тях по време на ваканцията, наистина нямате нужда от тях на плажа. Заложете на други аспекти на неповторимостта и сексапила си. Рискувате отново да се сдобиете с ефекти като фоточувствителност и пигментации на третираните зони.

Хиалуронови филъри
Те са мотивиращи за самочувстието и социалния статус,  приложени отново с правилото на дозата и премерено чувство за естетика. Ако планирате поставянето им, нека то да бъде поне месец преди слънчевите бани, тези процедури също не се обичат със слънцето.

Лазерни процедури
Ако искате да се възползвате от отпуската си да премахнете някое неестетично капилярче, да си направите епилация или друга лазерна манипулация, предвидете си поне една седмица, преди да се отдадете на слънчеви бани.

Пиърсинг и/или татуировки
Съветвам ви, ако все пак държите да покажете на плажа новата си скин арт придобивка, подложете се на манипулацията поне 1 месец преди ваканцията. Татуировката не е шега и засяга дълбок кожен слой, дайте на кожата време да фиксира мастилото и да се възстанови на спокойствие.

Изрусяване, обезцветяване, кичури, боя, къдрене
Тъй като считам, че кожата и косата са неделима част от нашият „аз“, то не бива да я пренебрегваме, все едно че не съществува. За косата също трябва да се организираме предварително в горните случаи. Ако планираме да посетим фризьора си, е добре отново да сме го направили поне 10 дни, преди да заминем.

Що се отнася до поведението директно под слънчевата светлина, ви съветвам да се обръщате към сигурни и правдоподобни източници на информация. Вече съм ви посочила един такъв, ще си позволя да цитирам отново препоръките на ЕК относно слънцезащитата:
– избягвайте прекомерното излагане на слънце през върховите часове на слънчева активност, които са обикновено между 11 ч. и 15 ч.;
– ако не е възможно да се скриете от слънцето, покрийте се добре; шапките и слънчевите очила могат да ви предоставят допълнителна защита;
– използвайте слънцезащитни продукти, предпазващи както от UVB, така и от UVA лъчи;
– избягвайте прякото излагане на слънце на бебета и малки деца;
– нанасяйте достатъчно количество от слънцезащитните продукти. Правилното нанасяне на продукта е също толкова важно, колкото и изборът на самия продукт. За постигане на степента на защита, указана чрез „слънцезащитния фактор“, е необходимо да се нанесат 2mg/cm². Това е около 36 грама (6 пълни чаени лъжички) слънцезащитен крем за тялото на възрастен човек. Понастоящем потребителите обикновено ползват само половината от това количество. За да се запази защитата, същото количество трябва да бъде нанесено повторно след плуване или подсушаване с кърпа.
Бих добавила, като полезна информация, че последното изречение не е валидно в случаите, когато използвате продукт от ново поколение, чийто филтър не само не се отмива от кожата, а се увеличава след контакт с вода. Да, има и такива продукти 🙂

До скоро!

Подобни публикации